Whipple Ameliyatı Seçeneğinin Pankreas Kanserine Etkisi
Vücudun en arka bölümlerinde bulunan pankreas, konumu itibariyle rahatsızlıkların en az hissedildiği bölgededir. Bu nedenle pankreasta meydana gelebilecek sorunlar geç hissedilir. Bu da rahatsızlıkların ilerlemesine ve cerrahi müdahalenin yetersiz kaldığı komplikasyonlara neden olabilecek düzeye erişebilmesi anlamına gelir. Mide ile çok yakın konumda bulunan bu organdan meydana gelen sorunlar genellikle mide problemleri ile karıştırılır. Diyabet, aşırı kilo, sigara tüketimi gibi etkenler pankreas kanserinin tetikleyicileri arasındadır. Tedavi şansı en az olan kanser türleri arasında bulunan pankreas kanserinde erken teşhis hayat kurtarır. Bu nedenle özellikle 50 yaş üzerindeki herkesin rutin sağlık kontrolünden geçmesi gereklidir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Whipple Ameliyatı Yaşam Şansını Arttırıyor
Pankreas kanserine yakalananlar için geliştirilen ve 1930’lu yıllardan bu yana kullanılan Whipple ameliyatı ile yaşam şansı artıyor. Hastaların 5 yıllık yaşam beklentisinin ve tedavi imkanının arttığı bu cerrahi yöntem, tıp dilinde pankreatiko duedonomi olarak adlandırılır. Ameliyat esnasında pankreasın ve ince bağırsağın bir bölümü, safra kesesi ve midenin de bir bölümü dışarı çıkarılır. İşlemler sonrası hastanın sindirim faaliyetlerini yeniden aktive edebileceği şekilde birleştirmelerin sorunsuz bir şekilde yapılması gereklidir. Son derece dikkat ve uzmanlık gerektiren bu ameliyatta doktor başarısı ön plandadır.
Hastaların %30’u Tedavi Olabiliyor
Pankreas kanseri başlarda belirti vermeyen bir hastalık olduğu için herkes tedavi yöntemlerinden faydalanamıyor. Bu nedenle hastaların yaklaşık %30’u cerrahi müdahale için uygun olabiliyor. Mide çıkışının korunmasını sağlayan bu ameliyat ile tümörün büyüklüğüne bağlı olarak midenin bir bölümünün de alınması gerekebilir. Yaklaşık 8 saat süren ameliyat sonrasında kişinin akciğerlerinin ve böbreklerinin yoğun takibi için yoğun bakım ünitesine sevk edilmeleri gereklidir.