Somun Çeşitleri Hakkında Merak Edilenler
Saplama ve cıvata gibi parçaların birbirine bağlanmasına olanak tanıyan somunlar endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Yardımcı malzeme görevi gören somunlar, cıvataların daha iyi sıkıştırılması adına kullanılan ürünlerdir. Cıvatadan sonra ikinci destek elemanı görevi gören ürünler kalite oranı bakımından birbirine dengeli olmalıdır. Örneğin; birinci sınıf cıvatanın kullanıldığı alanlarda birinci sınıf somunun kullanılması gereklidir. Bu durumun istisnaları olsa da genel olarak cıvata ve somun arasındaki kaliteye dikkat edilmesi gereklidir.
Sektörde Kullanılan Somun Tipleri
Farklı tipleri bulunan somun çeşitleri arasında altıköşe somun, altıköşe ince dişli somun, kontra somun, ağır yük somunu, kelebek somun, dört köşe somun, dört köşe kaynak somunu, ağaç somunu, kör somun, flanşlı somun ve fiberli somun gibi seçenekler bulunur. Endüstrinin çeşitli alanlarında tercih edilen seçeneklerin internet sayfaları üzerindeki ilgili online markalar aracılığı ile kullanım alanına göre farklı taleplerde gereksinimleri karşılaması mümkündür. Cıvata bağlantılarının ikinci elemanı olarak kullanılan somunlar tek sayıdan oluşan dayanım sınıflarına tabidir. Uygulama yapılacak alanda yükün sınırlandırılması ihtiyacı bulunuyorsa somunun cıvatadan daha düşük kalitede seçilmesi mümkün hale gelir. Somun dişlerinin sarılması sayesinde bir nevi sigorta görevi görmesi için tercih edilecek bu yöntem fazla sıkma durumunda herhangi bir aksamın zarar görmemesini sağlar. Genellikle yükün sıkılma yüzeyine yakın bölümüne montajlanan ürünlerin arkadaki dişlerinde daha az yük bulunur.
Yüksek Mukavemetli ve İşlevsel Somunlar
Gevşemenin önemli olduğu alanlarda ikinci bir somun kullanılarak kontra somun işlevinin sürdürülmesi mümkündür. Gümüş, bakır, nikel, fosfat, çinko demir, çinko nikel ve çinko gibi kaplama seçeneklerine sahip olan ürünler ISO 4042 elektrolikit kaplama sınıfına tabi olurlar. Kullanıldıkları alanlarda birçok avantajı beraberinde getiren ürünler ömür boyu kullanılabilirler. Yüksek mukavemetli olan ürünler dayanıklılıkları sayesinde asitlere ve diğer çevresel koşullara karşı son derece dayanıklıdır.